Historien

Drammen Antikvariat ble etablert i 1992 av ekteparet Randi Helgerud og Jens K. Haugfos, og har dermed i år (2017) eksistert i 25 år. Den første tiden lå vi i Marcus Thranes gate 13 i Nybyen, i et hyggelig hus i et hyggelig strøk, men flyttet i 2007 til sentrum og de nåværende gemakker. Vi fikk en mer synlig plass i bybildet.

Med vår faglige bakgrunn innen humanistiske fag, har sortimentet hele tiden hatt tyngdepunkt innen skjønnlitteratur og kulturhistorie. Butikken rommer ca. 12000 bøker fra 6 århundrer, som fra dag én har blitt registrert digitalt. De første årene ga vi ut inntil 6 trykte kataloger i året, men de siste ca. 15 år har salget vesentlig vært via egen nettside og ikke minst via de organiserte antikvariaters eget nettsted www.antikvariat.net – eid av 91 antikvariater i Skandinavia. I tillegg til bøker har vi et rikt utvalg kart og trykk fra mange århundrer og steder. De er foreløpig ikke å finne på nettet.

Vi er naturlig nok opptatt av papirbokas rolle i samfunnet og av antikvariatets rolle som formidler av kulturarv, og har begge drevet med formidling av litteratur også i andre fora, Randi primært som bibliotekar, i de senere år på Drammen videregående skole. For tiden er Jens formann i Norsk Antikvarbokhandlerforening, som i år (2017) feirer sitt 75 årsjubileum.

Jens Haugfos