Historien

Drammen Antikvariat ble etablert i 1992 av ekteparet Randi Helgerud og Jens K. Haugfos, og kunne i 2017 feire sitt 25 års jubileum. Den første tiden lå vi i Marcus Thranes gate 13 i Nybyen, i et hyggelig hus i et hyggelig strøk, men flyttet i 2007 til sentrum og de nåværende gemakker. Vi fikk en mer synlig plass i bybildet.

Med vår faglige bakgrunn innen humanistiske fag, har sortimentet hele tiden hatt tyngdepunkt innen skjønnlitteratur og kulturhistorie. Butikken har rommet ca. 12000 bøker fra 6 århundrer, som fra dag én har blitt registrert digitalt. De første årene ga vi ut inntil 6 trykte kataloger i året, men de siste ca. 15 år har salget vesentlig vært via egen nettside og ikke minst via de organiserte antikvariaters eget nettsted www.antikvariat.net – eid av 91 antikvariater i Skandinavia. I tillegg til bøker har hatt vi et rikt utvalg kart og trykk fra mange århundrer og steder.

Vi er naturlig nok opptatt av papirbokas rolle i samfunnet og av antikvariatets rolle som formidler av kulturarv, og har begge drevet med formidling av litteratur også i andre fora, Randi primært som bibliotekar, i de senere år på Drammen videregående skole. Fra 2016 til 2018 var Jens formann i Norsk Antikvarbokhandlerforening, som i 2017 feiret sitt 75 årsjubileum.

Nå er butikken i Tollbugata en saga blott. Butikk med gamle bøker i sentrum var ikke liv laga. Forhåpentligvis vil Drammen Antikvariat gjenåpne som ren netthandel med et engere utvalg av gamle bøker og trykk utpå høsten 2018.

Jens Haugfos